Skip to content

Gastro vybavení kuchyně.

Budeme-li se bavit o různých částech profesionální kuchyně, narazíme v každém koutě na odlišné gastronomické vybavení. Kuchyně je spíše takové soukolí, které musí být dobře promazáno, aby bez problému jelo. V profesionální kuchyni musí být vždy dostatek místa na pohyb personálu kuchyně a také tam musí být vše uspořádáno tak, aby si jednotlivý zaměstnanci při práci nezavazeli. Díky tomu je zaručena bezchybnost provozu kuchyně.

Část vaření. Místo, kde vznikají pokrmy.

V každé kuchyni musí být nějaké místo, kde je možné připravovat, vařit a servírovat pokrmy na talíře. Je to takové ústřední místo kuchyně. Jedná se vlastně o takové srdce v celkovém organismu. Musí být tedy umístěno co nejblíže k východu do sálu se stoly. Je to hlavně z toho důvodu, že číšníci a číšnice z této části kuchyně budou také odebírat hotové jídlo a nosit jej zákazníkům. Pokud se budeme bavit o zařízení tohoto prostoru tak musí obsahovat nějaký stůl na přípravu anebo uskladnění připravených ingrediencí na vaření. Dále je tam nějaký sporák, který kuchař obsluhuje nejčastěji. Někde poblíž sporáku je i trouba. Buď je přímo pod ním anebo je umístěna někde v bezprostřední blízkosti. Dalším počinem gastro vybavení kuchyně, konkrétně této části je servírovací stůl. Ten je na východu z kuchyně. Tak aby se číšník nemotal mezi personálem kuchyně.

Část mytí a odklízení nádobí.

Tato část je propojená s částí vaření. Je to ale minimální propojení. Na straně servírovacího stolu, tam kde není kuchař, je místo na odkládání špinavého nádobí. Na umytí tohoto nádobí se používá myčka. Ve velkých provozech jsou to dokonce průchozí myčky nádobí, do kterých se nádobí vloží a dá se říct, že projde do další sušící fáze. Tedy je zde myčka na nádobí a pak je nádobí posláno do speciální sušičky anebo je utřeno ručně personálem kuchyně. Jakmile je nádobí čisté, tak je nutné jej uklidit do připravených regálu, odkud si jej kuchař může vzít.

S jednoduchým a složitým vybavením kuchyně vám může pomoci třeba Gastro vybavení Praha. Na gastrozone.cz je spousta jejich produktů, které jsou vhodné hlavně pro profesionální provozy. Díky tomu každá profesionální kuchyně dostane přesně to, co chce. 

No comments yet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Comments (0)